• Clinical Sciences Pavilion

    Leading the Nation in Pediatric Research Space

    Cincinnati Children’s Medical Center has one of the largest pediatric research facilities in the country. The addition of the Clinical Sciences Pavilion in 2015, a 15-story, 445,000-square-foot research tower, increased the total space dedicated to research to over 1.4 million square feet.

    “This new facility will significantly expand our initiatives in basic, translational, clinical, quality improvement and population-health based research,” said Margaret Hostetter, MD, chair of pediatrics and director of the Research Foundation at Cincinnati Children’s. “We’re now better positioned for future growth in exploring critical areas such as new diagnostics, targeted therapies, and the root causes of infant mortality and pediatric disease.”

    Bridging the Gap between Research and Clinical Care

    The Clinical Sciences Pavilion sits between the hospital’s main clinical care center and its companion research tower, the William Cooper Procter Pavilion. The building’s location is both symbolic and functional in its mission to directly connect researchers and clinicians.

    “The Clinical Sciences Pavilion is a symbol of our ongoing commitment to pediatric research that will keep changing the outcome for children around the world,” said Michael Fisher, president and CEO of Cincinnati Children’s. “It more closely connects our scientists and clinicians, enabling faster translation of innovations from the lab bench to the patient’s bedside.”

    The layout inside the building further encourages collaboration by creating “neighborhoods” of clinical and translational research divisions who frequently work together. The building’s upper floors also connect directly to the William Cooper Procter Pavilion allowing researchers to easily meet and collaborate with colleagues in other areas.

    A Patient-and-Family-Centered Home for Clinical Trials

    The first three floors of the building are dedicated to providing a relaxed and unique experience for patients and families participating in clinical trials. The space features an open atrium, daylight seating and a garden with a waterfall.

    This centralized space allows families to access all study-related exams, assessments, imaging and other tests in a space designed to be both convenient and comfortable.

    Artistic Inspiration

    The Clinical Sciences Pavilion features more than 600 pieces of artwork, over half of which are original, research-themed pieces designed and inspired by artists and student artists from here and around the world as well as our staff, patients and families, and community. The artwork seeks to inspire discovery among the scientists who work in the facility.

  • Watch Our Future Take Shape

    It took three years to construct and $205 million. Watch the Clinical Sciences Pavilion transform from foundation to final touches in 50 seconds.

  • By the Numbers

    $205 million in costs to build (a combination of operating cash, investments and philanthropy)
    201 feet (15 stories) in height
    445,000 square feet (64 million+ square inches)
    Nearly 100,000 square feet of exterior glass
    Houses 1,500+ physicians, scientists and support staff
    150+ researchers involved in design planning
    3 years of construction